Što je geštalt-psihoterapija?

2023-03-24

Čovjek je sastavni dio okoline u kojoj živi, i u kontaktu s njom konstantno doživljava i zadovoljava različite potrebe, kroz proces organizmičke samoregulacije (prilagodba čovjeka okolini u kojoj živi).

Kroz geštalt psihoterapiju osoba se uči da bude ono što jest te da ne postane ono što se od nje očekuje, ono što ona nije ili što bi željela biti.

Što nije geštalt-psihoterapija?


Geštalt-psihoterapija nije čarobna prečica gdje ćemo tijekom jednog susreta riješiti svoje probleme. To ne znači niti da moramo biti na "psihoanalitičkom kauču" ili meditirati 20-30 godina.

Ukoliko želimo investirati u sebe i raditi na sebi, taj rast je proces koji traje


U susretu s terapeutom osoba se tijekom razgovora suočava s vlastitim problemima i pronalazi adekvatne odgovore i načine njihova rješavanja, kako bi postigla bolju funkcionalnost, cjelovitost i osjećaj zadovoljstva u životu.

Ono što omogućava istinsku promjenu kod osobe je proces koji se odvija kontinuiranim terapijskim radom između terapeuta i klijenta. Proces obuhvaća podršku, razumijevanje, sigurnost, prihvaćenost, osjećaj viđenosti i povjerenje na kojem se temelji izgradnja odnosa i mogućnost promjene.

Terapija je namijenjena svakoj osobi koja želi upoznati samu sebe i biti zadovoljnija sobom, te koja želi uvidjeti obrasce ponašanja, načine funkioniranja u svakodnevnom životu, načine odnošenja prema problemima, načine utjecaja na svoj i tuđi život, način komuniciranja, povećati samopouzdanje, poboljšati međuljudske odnose, naučiti adekvatnije načine suočavanja sa stresnim situacijama i nošenja s njima, rješavanje ovisnosti i iracionalnih strahova - kako bismo bili spontaniji i otvoreniji prema životu.